Hvad er en ejerskifteforsikring og hvordan vælger man?

Hvordan finder man drømmehuset?

drømmehuset

Hvordan man finder drømmehuset? Nemt! Man tænker tilbage på sin yndlings tegneserie, og leder derefter i 24-røver år efter et blåt cylinderformet hus på toppen ad en bakke. Når man så, som 25-årig indser at Mumi-huset ikke eksisterer i Aarhus og omegn, så giver man lidt slip på drømmen, og sætter jagten ind efter the next best thing.

Når man kigger efter drømmehuset, kan det være en god ide at skrive sine prioriteringer ned – vel og mærke i prioriteret rækkefølge. Hvad betyder mest? Er det beliggenheden, et bestemt type hus, prisen, standen på huset?

For os var det beliggenheden og typen af huset, som lå øverst på prioriteringslisten. Vi var begge enige om at vi ikke ville finde drømmehuset i et nybyggeri eller et typehus. Det optimale ville være hvis vi kunne få en gammel smuk patriciavilla beliggende på Trøjborg i Aarhus. Tjek! Prisen? Mellem 5-6 millioner. Mindre tjek.

Læs også: Hvilke udgifter er der til at købe et hus?

Prioriteterne bliver derfor gransket og ændret et par gange, før det realistiske billede tegner sig.

Ved at gå på kompromis med ét af kravene, kan man give plads til at mange af de andre prioriteringer kan blive realiteter og stadig finde drømmehuset. Vores kompromis blev beliggenheden. Mere præcist gik vi på kompromis med Smilets By, Aarhus.

Vi kiggede på boligsiden på nettet og har begge hentet app’en. Shit en tidsrøver! Boligsiden er smart, fordi de har samlet alle huse til salg på tværs af mæglere. Jeg havde ikke tænkt over hvem der havde huset til salg, før vi stod ude til fremvisningen. I min verden er det også lidt underordnet.

Når man kigger efter drømmehuset, skal man huske at være realistisk i forhold til sin egen vilje, egne evner samt økonomiske situation.


Økonomien: Dette sætter en helt naturlig begrænsning i forhold til hvad man skal se efter. Det er en god idé at tage en snak med banken, om hvor meget man kan få lov til at købe for, inden man begynder. Derudover er det en god idé at forhøre sig hos flere banker. Der er en seriøs forskel på hvad de vil låne deres kunder.

Vi gjorde det faktisk omvendt – vi kiggede for sjov på huse, og faldt så over drømmehuset. Derefter gik vi i banken og fik et kæmpe nej tak fra dem. Fuck og øv! Vi prøvede en anden bank i håb om et andet udfald – og det blev et kæmpe ja tak fra dem! Fedt!

Det kan derfor betale sig at ”shoppe” lidt rundt i bankerne og finde den bedste løsning. Man skal huske på ligesom med alt andet i livet, at bankrådgiverne er ikke ens venner, men handelsmænd. Derudover skal man aldrig låne over evne – tænk sig et tarveligt liv, hvis man skal vende hver en mønt.

Beliggenhed: Hvor vil man gerne bo? Er det ønsket at bo tæt på en storby i en forstad? Eller er det bedre at flytte lidt længere væk fra arbejde, men så have råd til at bo midt inde i en anden by?

Kan man bo i et lille lokalsamfund, eller vil man hellere have en lejlighed inde i byen?

Beliggenheden ligger også ofte naturlige begrænsninger på hvilke hustype man kan se efter. F.eks. er det ikke oplagt at lede efter nedlagt landbrug inde midt i byen – hvorom det heller ikke er typisk at finde en penthouse lejlighed i en landsby i Vestjylland.

Mit absolutte største ønske var at bo i en by. Ikke i en landsby – men i en by. Aarhus blev hurtigt udelukket i forhold til de andre prioriteringer, såsom pris og hustype, så vi måtte kigge andetsteds og sætte fordomme og forventninger på hold, for ikke at udelukke noget.

Vi kiggede mod Horsens og pludseligt kunne de andre prioriteringer blive realiteter og drømmehuset var ikke længere utopi.

Hustype og stand: Det er vigtigt ikke at overvurdere sine egne evner eller vilje til at købe et hus i mindre god stand. Hænderne skal være skruet ordentligt på. Viljen og lysten til at lave projekter skal i dén grad være til stede, for ellers kører man surt i det. Hvis man derimod synes at det er noget af det fedeste (ligesom os) så kan det være oplagt at kigge efter lidt ældre huse med sjæl og charme, og sætte sit helt eget præg på huset. Man kan ofte også få boligen lidt billigere, hvis man er villig til selv at smøre ærmerne op.

Er man mere til nybyggeri og gerne vil have det indflytningsklart, så skal man nok overveje noget projektbygger eller typehuse, hvor man kun skal male og bestemme sig for om væggen skal stå dér eller dér. Man kan spare mange penge på el og vedligeholdelse ved at købe et nyt lækkert, indflytningsklart hus.


Vi har næste fået alle vores prioriteter opfyldt. Huset er ét stort projekt, som jeg ikke kan vente med at kaste mig over. Byen glæder jeg mig til at udforske, og jeg håber at jeg bliver ligeså forelsket, som jeg er i dejlige Aarhus. Det bliver mærkeligt at forlade noget man stadig elsker.

Hvilke tanker har I gjort jer om prioriteringer i forhold til drømmehuset og huskøb? Hvis I har gjort jer nogle?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Hvad er en ejerskifteforsikring og hvordan vælger man?